ОДГОВОР РОДИТЕЉИМА КОЈИ НЕ ЖЕЛЕ ОН ЛАЈН НАСТАВУ

„Родитељи неће он лајн наставу“, бруји по свим медијима!

Чуј, родитељи неће!

Шта ће родитељима настава?

За њих није ни организована, ни осмишљена, него за децу.

Предлози тих истих родитеља су да деца „у мањим групама“ буду у учионици.

У којим мањим групама? Као, данас иду Пера, Мика и Жика, а сутра Мара, Сара и Лена?

Данас учим Перу, Мику и Жику, док остали ладе код куће, а сутра Мару, Сару и Лену, у среду Ђоку, Зокија и Угљешу?  Шта раде остали ђаци код куће, док су „мање групе“ у школи?

Петицију потписало 1200 родитеља! Ехееј, 1200?! Дупло више их је само у мојој школи, а медији брује о „родитељима који неће…“

Кад 100 000 просветних радника нешто хоће или неће, тих истих медија нема као туриста на мору током пандемије!

Неки од тих родитеља држе малим Кинезима енглески он лајн. То је у реду. Мали Кинези могу да уче он лајн. Мали Срби не могу.

Мали Кинези морају да имају компјутере или нет, да би велики Срби могли да зараде.

Родитељи плаћају деци часове балета, тениса, фудбала, страног језика… али не желе да им обезбеде квалитетан компјутер и интернет. То чекају од државе.

Пандемија је измишљена у Србији, и то само да просветни радници не би ишли на посао!

Да би намерно оставили децу родитељима!

О чему се ради? Искрено, не разумем, ни родитеље, ни медије.

Замислите 1200 туриста који пишу петицију да желе летовање у Грчкој и да захтевају да им држава обезбеди то, јер су навикли да летују!

Замислите 1200 љубитеља биоскопа који траже да биоскопи раде!

1200 младенаца који не могу да направе свадбу са по 300 гостију.

Да ли би медији објавили такве петиције?!

Него је просвета занимљива ако се на било који начин пљује по њој.

Хоће ли некад неко бити свестан да наше жеље нису исто што и наше могућности?

За неупућене, а изгледа да је бар 1200 родитеља неупућено:

Корона је тренутно прва вест и највећи проблем свуда у свету. Све земље се припремају за почетак школске године, и нико за сад не зна тачно како ће то изгледати.

Не раде позоришта. Не раде биоскопи. Нема туриста у Венецији. И не само у Венецији, верујте ми!

Верујем да родитељима није лако. Прибојавају се да ће њихово незнање коришћења интернета утицати на успех деце.

Верујте, свако од нас се нада да ће ово ускоро проћи и да ће се све вратити „на старо“.

Али, нико У СВЕТУ још увек не зна да ли ће се и кад то догодити.

А што се просветних радика тиче, зар мислите да ми желимо он лајн наставу?

Зар неко заиста мисли да ми желимо да између 12 и 18 сати дневно задајемо задатке, прегледамо задатке, комуницирамо са ђацима преко рачунарске опреме коју имамо јер смо је за свој новац набавили?

Зар заиста неко мисли да ми не бисмо желели да смо са својих 30 ученика у учионици и да смо сви здравствено безбедни?

Ко год био министар просвете, не бих му била у кожи 1. септембра.

Ни у једној земљи.

Свуда ће неко бити незадовољан.

Искрено, сматрам да ће просветни радници бити најнезадовољнији.

Имамо децу, и њима треба да се посветимо. Имамо ђаке с којима налазимо кознакакве начине да комуницирамо.

Имамо, ваљда, неке своје животе и неке своје потребе.

Не желим он лајн наставу. Желим да наставна година почне као и све претходне. Желим да видим својих 28 ђака у учионици, сваког радног дана! Желим да идем у Грчку на море, сутра. Желим да одем у позориште вечерас. Желим да ми чланови породице не остану без посла услед пандемије.

А желим и да изгледам као Моника Белучи, само не могу да наватам 1200 људи да ми потпише петицију за то!

Елем, порука медијима: Маните се хистеричних објава везаних за просвету, питајте некад и нашу струку шта мислимо.

И сви ћемо вам рећи да желимо боље услове за рад и веће плате. И квалитетнији систем образовања.

Али, што се почетка наставе тиче, нажалост, пита се госпођица Корона.

Не ми. Не министар. Не родитељи.

НЕ МЕДИЈИ!

Срећна сам што родитељи мојих ђака нису потписници ове петиције. А многима није лако. Многи имају један смартфон преко којег комуницирају са мном. Многи имају више деце и тешко им је да ускладе своје обавезе и обавезе своје деце. Али разумеју да је ситуација тешка. Њима на њиховим пословима. Нама, на нашим пословима. Деци.

Сви чекамо да једног дана буде „нормално“.

Но, шта ће бити нормално, не зависи од нас.

Било би добро да то почнемо да разумевамо.

Ивана Бошњак Бошњак

45 мишљења на „ОДГОВОР РОДИТЕЉИМА КОЈИ НЕ ЖЕЛЕ ОН ЛАЈН НАСТАВУ

 1. bravo. radim u srednjoj školu.moja deca menjaju po dva tri prevoza i putuju od Mladenovca, Krnjače, Surčina,Ovrenovca,Umke do Zemuna da bi išli u školu. Ne mogu da zamislim u ovo doba da ta deca dolaze u školu ni jednu nedelju u mesecu sem na neke individualne konsultacije, unapred dogovorene. Časove sam držala javno na mom blogu koji pišem već deset godina, na veliko zadovoljstvo i moje i mojih učenika.Deca su radila testove pisala priče i snimala mi video radove o pročitanim naslovima knjiga.Hej čitali su knjige,jer je bilo svrhovito i utešno učiti. Jer se tako stvaraju ljudi i u vreme ovog užasa.Da nas prosvetare uzimaju samo u usta da nas minimalizuju.Ali i ti novinari, čak i kad su instrument dnevne politike, vole da im decu uče kvalitetni učitelji. Dalje, komunicirala sam sa mojim đacima i danju i noću i vikendom i praznikom. I nije mi bilo teško. Bravo još jednom što vraćaš dostojanstvo profesiji. cmoks

  • Auuu, sa ovakvom pismenoscu prosvetnog radnika, ne cudi sto deca ne mogu bez pomoci roditelja da prate online nastavu. Nije poenta samo u predavanjima i naucenom gradivu, deci je skola potrebna zbog mnostva drugih stvari. Dzabe detetu da nauci lekciju, ako nema onog usmenog propitivanja, da moze da vrednuje svoje znanje poredeci ga sa ostalim djacima. Ako nema osecaj autoriteta, obaveze koje usvaja tokom skolovanja. Sto onda uopste idu deca u skole ako sami mogu online sve da nauce? Vas posao kao nastavnika i dalje je to, bez obzira da li je u skoli ili online. A roditelj, osim sto mora da postane nastavnik, u manjoj ili vecoj meri, ima i svoj posao koji obavlja bar 8h dnevno. A gde je tu onda vreme u toku dana, kada je roditelj „samo“ roditelj? Prosvetari, dosadni ste vise sa ovim, ako idu deca u vrtic, sta je problem da ostatak dece ide u skole? Licno nisam potpisala peticiju, ne znam o cemu se radi, al muka mi je da konstantno prosvetari kukaju, a deca sve nepismenija izlaze iz skole.

 2. Prva i osnovna stvar je zdravlje. Pišem vam kao prosvetni radnik koji ima jednu jedinu želju a to je da u septembru uđe u školu i ima redovne časove sa decom – da korene više nema i da se vratimo u normalu. Takođe kao i neko ko se naradio u online nastavi da bi deca dobila informacije i simulacije časova najbliže realnom stanju: nije mi bilo teško praviti youtube klipove, online table, “kačiti“ na viber,fb i platforme, slati mailove, da bi to stiglo do svakog učenika – tri puta sam radila isto na različitim izvorima informacija – i nisam bila jedina većina mojih kolega je radila neverovatnim entuzijazmom i sa opremom koju smo imali koja je bila narodski rečeno – pomoću štapa i kanapa. ( pišem većina jer bilo je i onih koji nisu radili ništa pa se po njima sudi kakava je prosveta ) – dakle poštujte naš rad – u vanrednoj situaciji pored medicinara i prosvetari su podneli veliki teret i zalaganje.

 3. Велико браво за колегиницу! Толико говора мржње против просветних радника. Неки родитељи, заиста, треба да се запитају какав пример дају својој деци рушећи ауторитет наставника. Ауторитет наставника ће порушити-краткотрајно, али свој заувек! Питам се зар је толико тешко да схвате да ако је једном њиховом детету тешко како је тек наставнику који има око 100 радова да прегледа. Пишу петиције да се не иде у школу, па да се иде у школу. Говоре о нашим одморима не знајући да смо имали само један одмор и то летњи распуст, наравно скраћен и испрекидан дописима, семинарима, вебинарима и стресовима да ли ћемо имати норму. Ми смо интелектуалци са завршеним факултетом а плата нам је као да имамо средњу стручни спрему. Сметају им наше плате. Њих мрзи да раде са својом децом а нас осуђују што са пуно љубави, трпљења њих због љубави према деци за најбеднију плату радимо ово. И нека им једном неко већ каже да рад у школи је једна трећина нашег рада! Ми не испијамо кафице на терасама кафића током радне недеље него пишемо планове за децу. А то што су се уморили у настави на даљину сами су криви ЈЕР ЈЕ ТРЕБАЛО САМО ДА ПОШАЉУ ДЕЧЈЕ РАДОВЕ А НЕ ДА РАДЕ ЗА ДЕЦУ. Радити за децу и радити са децом то су две различите ствари. Срамота. Колико само говора мржње, али све је то кренуло од медија и ред је да се просвета уједини. И нека запамте и ово, уколико овако наставе, и ми ћемо отићи одавде па нека уче сами своју децу на близину или на даљину-како им драго. Неки родитељи знају искључиво да критикују а да дају конструктиван предлог не знају. Мислим да неке родитеље који су на друштвеним мрежама изрекли увреде на рачун просвете и министарства типа увреде части и достојанства личности треба покренути тужбу па да се науче да ниједно људско биће не може бити ,,кретен”, ,,идиот” или ,,дебил” како су нас чашћавали и како је то у Закону вербални деликт ред би био да једном плате, да се науче како се комуницира у цивилизованом свету. Наравно, овом приликом желим да се захвалим већини родитеља која је у свему овоме била разумна и прихватила овај заједнички терет као једну глобалну чињеницу. Сарађивати морамо, а родитељи су свесни да су просветни радници увек чинили и увек ће чинити ако треба и додатне миље јер ми смо то што јесмо из љубави према деце, сигурно не због плате!

 4. Ma divno . Na pocetku se osvrnuste na potrebe dece ,pa sta bi sa tim? Opet se svodi da vi zelite , kao i 1200 roditelja sto zele. Nama u ovo doba najbolje idu podele . Nas sistem prosvete ne valja vec duze vreme , ministar koga vi provlacite kroz pricu je najobicniji sarlatan prilicno nevaspitan , i predstavlja mnogo veci problem od potpisa 1200 roditelja. Bilo bi lepo da za promenu resavamo probleme umesto sto pravimo nove.

   • Ja sam majka koja nije protiv online nastave(dete treba sada u drugi razred osnovne),ali sam protiv toga da se malo ide sa maskama,malo online..ili se ide(a za decu ispod 12 godina nisu preporucljive maske duze od 15-30min)ili ne…licno do god situacija nije bezbedna moje dete necu pustiti niti sa maskom,nit bez nje…odgovornost je na meni kao roditelju da cuvam zdravlje svog deteta,ne na uciteljici,i da ona hoce u ovoj situaciji nije u mogucnosti…i da nema nastave do januara,nece ostati nepismeni…nije je bilo ni za vreme bombardovanja…

 5. A da potpisemo peticiju da se ljudima koji rade u postama, bankama i sl ukine plata jer je vecina gradjana za vreme vanrednog stanja racune placala on line?

  Nije mi jasno….materijal za slanje se verovatno sam pripremao i sam slao na mail-ove i viber grupe, zadaci su se sami pregledali, a prosvetni radnici su samo sedeli i uzivali !
  A da…zaboravih…prosvetni radnici nemaju sopstvenu decu…nisu roditelji…

 6. Повратни пинг: Učiteljica odgovorila roditeljma koji ne žele onlajt nastavu

 7. Autor koristi „autoritet većine“ što je samo po sebi dovoljno da odbacim kompletan tekst – nastavnice sedi jedan.
  Nego, da vidimo šta su to potpisali tih bednih 1200: https://www.peticije.online/bojkot_online_nastav
  1. je definitivno neizvodivo, ali zato 2 prilično dobro gađa probleme i usmerava ka rešenjima:

  a) da se svakom učeniku onezbede potrebna tehnička sredstva za praćenje online nastave

  b) da se objedini slanje lekcija i zadataka na jedan portal ili grupu gde bi svi đaci mogli da prate što bi i nastavnicima znatno olakšalo (da se ne pravi 30 različitih grupa na različitim mestima)

  c) da se koriste programi i aplikacije koji su jednostavni za rukovanje i dostupni za rad i onima koji nisu vični radu na računarima;

  d) da se omoguće odlasci u školu i konsultacije sa nastavnicima / predavačima;

  e) da nam se vrati uplaćeni novac za udžbenike koje deca ne koriste tokom online nastave

  f) da se roditeljima obezbedi novčana nadoknada u visini prosečne plate jer vrše posao nastavnika kod kuće zbog čega su mnogi primorani da napuste svoj posao.

  I kako zapravo mislite da izvodite onlajn nastavu ako sve ovo nije ispunjeno?

  • Изводили смо он лајн наставу 3 месеца. Наведите ми државу која је обезбеила сваком ученику рачунар и интернет. Даље стварно немам намеру да одговарам, с обзиром на то да сте све погрешно поставили…

 8. Ne mozemo večito da zivimo krijući se u strahu! Ovo ima mnogo vecu i ozbiljniju psiholosku dimenziju …Sada važi ,,zastraši pa vladaj“ i Korona je svima mnogoooogo dobar izgovor za nerad i nečinjenje u svakom smislu…A zivot je jedan i ne može i ne treba da stane! Treba da se živi ,brine raduje i voli svaki dan! Ne zelim da me zatvore u tamnicu spostvenog straha oni kojima nista ne verujem i koji dnevnopolitički menjaju svoje stručno misljenje .Što reče jedna baba iz sela Mezgraja kod Niša:,,Kad umrem- umrela sam!“

 9. Tako je,nastava nije za roditelje. Zašto onda časovi nisu tako odradjeni,da dete samo dobije smernice kada nešto treba da zapiše,iste lekcije koje se ponavljaju više puta. Očigledno niste pratili nastavu,za recimo drugi razred. A interakcija sa učiteljicom? Ne postoii. Pa koga će dete da pita,kad nešto ne razume,mora roditelje. Tako da hteli ili ne,online nastava uvlači celu porodicu u školovanje

 10. Ja od septembra imam cetiri djaka raznih uzrasta, znaci treba svima po kompjuter ili laptop da bi svako dete moglo da prati on line nastavu. E izvinite, ja sa platom od 32000 i muz od 38000 (od koje dve trecine idu na ratu za kredit), sa troskovima zivota itd, zaista ne mogu da obezbedim svakom ponaosob komp ili laptop.

 11. Повратни пинг: Видре пред судом | Био-блог

 12. Sve je to lepo ali sta da rade roditelji male dece koji ne mogu da rade od kuce i koji nemaju kome da ih ostave a deca po zakonu ne smeju da ostanu sama? Nisu problem srednjoskolci ali deca od 7-10 godina jesu. Takodje uz duzno postovanje niste placeni samo da ispredajete i propitate decu vec da im ukazete i na vrednosti koje mozda nemaju u svojim porodicama.

 13. Poštovanje.
  Bojim se da vi niste shvatili suštinu peticije.U pravu ste,nema turizma.Bioskopi su prazni,i pozorišta.
  Ali kako su puni kafići,restorani i tržni centri?Zašto djeci nije zabranjen ulazak u te prostore,kao što im je zabranjena škola?

 14. A šta si ti ovde videla usmerenog na roditelje?! SRAM TE BILO!!! Nisi primetila da tražimo bolje uslove za decu, ali i za naš rad i da MEDIJI PRESTANU DA SE UTRKUJU KO ĆE VIŠE DA UNIZI PROSVETU I PROSVETNOG RADNIKA?!!!😡😡😡😡😡😡

 15. Nista od ovoga sto ste napisali nije tacno, imam troje dece(prvi-sad krece, treci i peti) !!!!!
  Da li mislite da je to izvodljivo sa njih troje, s obzirom da imam prvaka i petaka, sve novo, treba raditi sa njima, …..
  Vase pismo je bezveze!
  Pozdrav
  A da, pritom moram imati 3 lap topa😄😄😄

 16. Srbi- fleksibilni, komunikativni, tolerantni, uceni, kulturni, a uuuu…..reklo bi se jedan fin narod…koliko ste konfilktni….samo se svadjate…niko od Vas gosopodo, nije stavio Za/Protiv pa vidio sve aspekte i onda nesto rekao, donosite zakljucke samo na osnovu svog licnog ubedjenja… Mene da se pita, ja decu ne bih uopste vracala u skole….ne samo sad zbog korone, nego uopste…razmislite zasto i PITAJE SVOJU DECU….

 17. Prosvetni radnik sam i roditelj. Ono sto me uvek najvise rastuzi je upravo ova agresivna retorika mojih kolega, koja, kao da govori da nismo svi na istoj strani, na strani dece, vec samo dva suprotstavljena tabora koja se neprekidno oko neceg bore i kao po pravilu, vade reci iz svog pravog konteksta. Tesko da je tu nekome uopste stalo do dece.

 18. Mislim da oni koji se boje tzv. Covid19 treba da se isključe u potpunosti iz života, zabarikadiraju iza debelih čeličnih blindiranih vrata, a nas ostale puste da živimo onako kako mislimo da treba (da ne bude zabune, bio sam pozitivan na virus korona i, sa moje tačke gledišta, u pravu je dr Nestorović – JESTE najsmešniji virus koji sam ikada imao). Dakle, nije ceo svet opsednut „ovom pošasti“ (sic!), nego pola sveta. Mi ostali smo samo podvrgnuti ovakvoj vrsti psihičkog terora od pristalica nove dogme „Covid“, većine političara i svih medija.
  Prestanite da širite masovnu hipnozu, sada i među decom. Uništavate budućnost čovečanstva.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s