ДА СЕ ЗНА ЧИЈИ ЈЕ…

 

tv_vesti24

„Мама, припремио сам неке вести, најновије, тури неки зарез, па види шта ћеш с њима!“

И, мама као мама, турила пар зареза и један узвичник, и ево, штанца вести на свом блогу..

***

 

ПР манагер дирекције за изградњу путева и улица са рупама изјавила је да од октобра почиње акција „Трећа страна улице“.

Како она наводи, акција ће бити спроведена у Београду и Новом Саду, а постоји могућност да се прошири и на друге градове. Наш репортер разговарао је са ПР менаџером и питао одкуд идеја за таквом акцијом и о чему се ту тачно ради ?

Како се град све више шири и граде се нове зграде, пешаци су до сада морали да прелазе на другу страну улице када наиђу на градилиште, али после извесног времена дошло је до тога да и са друге стране улице постоји градилиште, на којем пише да пређу на другу страну улице. Како су људи бивали збуњени и жалили се на такве појаве, дирекција за изградњу путева улица са рупама, одлучила је да на неким местима уведе трећу страну улице, те би тако грађани пешаци, када наиђу на градилиште са обе стране, могли да пређу на трећу страну улице и несметано наставе свој пут.

На питање како су замислили реализацију тог подухвата, одговорено нам је да је оформљена радна група која је већ предузела кораке да обезбеди средства, како из европских фондова за развој, тако и из државне касе. Радну групу чине 22 члана, од којих свако има по два саветника и по једну секретарицу. Да би нас уверила да је успех пројекта загарантован, напоменула је да сваки члан радне групе, има завршена бар два приватна факултета и да имају положена три, а неки чак и четири испита на државном.

Екипе радника почеле су са изградњом треће стране улице, а на огради градилишта стоји знак ,,Пешаци….”

 

 

 

***

 

Завод за јавно здравље објавио је данас кратко упутство корисницима нових здравствених књижица. Наиме, нове здравствене књижице, осим што ће се користити као идентификационо средство у здравственом систему, користиће се и као платне картице. Како нам је објаснио заменик саветника шефа кабинета поред кабинета директора завода за здравље, на нове здравствене књижице потребно је уплатити своту новца, коју би касније доктори могли, после прегледа, једним потезом провлачења картице пребацити себи, у знак захвалности од стране пацијента.

Како нам заменик објашњава, идеја за овакво решење је настала када се Заводу јавило пар лекара, који осим своје плате, нису примили ништа више за посао који раде. Тада је на састанку Завода одлучено да се направе нове књижице и тако омогући и оним лекарима који имају шкрте и незаинтересоване пацијенте да зараде.

 

Ово је један део упутства за коришћење:

Пацијент је дужан да уплати своту новца на картицу. Приликом пријема у здравствену установу, медицинска сестра провлаци књижицу и са ње очитава податке о пацијенту, аутоматски се скида свота новца за 200 грама кафе и чоколаду, намењене за медицинску сестру. Приликом прегледа од стране лекара опште праксе, скида се свота новца у вредности бомбоњере или вина, док се код озбиљнијих прегледа, код лекара специјалисте, скида новчана сума у вредности мало бољег вискија, или пак постоји могућност да лекар специјалиста скине 500 до 1000 еура, које би му легле на рачун.

Када смо хтели да интервјуишемо лекара поводом овог новог система, рекао нам је да дођемо после подне, приватно.

Код пацијената смо, међутим наишли на велико одобравање оваквог система мотивације доктора за рад. Они кажу да је овај систем праведнији, јер свако даје исто, а пацијенти који немају средства, или не желе  да их дају, неће бити ни примљени у здравствене институције, па ће се тако и гужве у истим смањити. Лекари ће, најзад, поред плате, моћи и да зараде неки динар, а неки оптимисти тврде да ће и медицинске сестре бити љубазније.

 

 

 

***

 

 

Н.М из села покрај реке, изјавио је данас како је отишао не преглед код оториноларинголога, али је овај био обучен! Н.М. за наше новине каже, да је на такав упут чекао чак 3 месеца и да се јако радовао том сусрету, а да је био јако разочаран, када га је дочекао обучен човек. Пацијент је поднео пријаву Међународном суду  правде, у којој наводи, да су овим делом, повређена његова људска и мањинска и хомосексуална и црначка права и да жели да се назив овог занимања промени у оториноларинобучен.

 

Андрија Рус Бошњак

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s