Од септембра у 7, 30?

IMG_1746

Најава премијера да ће часови у свим школама у Србији од септембра почињати у 7, 30, просветне раднике је, у најмању руку, збунила.

Као прво, много школа почиње с радом у то време, али ни наставници и ученици нису срећни због тога, јер сви знају да је најбоље време за учење од 9 до 11 сати пре подне и од 17 до 19 поподне. Међутим, таква организација је углавном спроведена искључиво због тога што су то школе у којима се ради у три смене, или је неки други организациони разлог у питању. Запосленима и ђацима у тим школама ова изјава звучи чудно. Они којима настава почиње у 7, радују се што ће полазити пола сата касније на часове.

Наравно да школа није у могућности да се прилагоди психолошким потребама сваког ученика.

Но, образложење премијера, да ће настава почињати у пола осам ујутру звучи као још једно понижавање просветних радника.

Премијер рече да ће до промене радног времена просветних радника доћи због промене радног времена у јавним предузећима, па ће деца оних који су у њима запослени морати да раније полазе на часове.

То значи следеће:  Свима у јавним предузећима  радно време ће почињати у 7, 30, а просветним радницима у 7, јер се зна да су наставници обавезни да долазе у школу пола сата пре почетка наставе.

Не смета ми да долазим на посао раније, али образложење премијера повлачи за собом нека друга питања:

–        Да ли су школе образовно – васпитне институције, или су то места за чување деце?

Јер, ако је школа образовна институција, онда је неважно кад родитељи деце раде. Уколико просветни радници служе да причувају децу, онда треба одредити старосну границу деце која су ,,на чувању“,  а наставницима одузети звање.  За чување деце постоје такозване бебиситерке, просветни радници треба да  брину о образовању.

–        Шта је са децом чији родитељи раде ноћу, или чији родитељи раде од 6 ујутру?

Треба ли школа да ради даноноћно, или у школу смеју да иду само деца запослених у јавним предузећима? Смеју ли се школовати и деца радника у фабрикама?

–        Шта је са ђацима – путницима? Многи од њих путују и по два сата до школе, посебно ђаци у средњим школама. Они већ устају рано, да би стигли на време у школу. Треба ли ноћу да пођу у школу?

Ми, који радимо у просвети, знамо да деца морају да доручкују пре поласка на часове. Померањем почетка наставе дошло би до великих померања у поласцима међуградских аутобуса, али, највише нас брине то што ће ђаци неиспавани и гладни долазити на наставу.

Сматрам да би квалитет наставе опао тим потезом.

Не видим ниједан разлог за полазак у школу пре 8 сати ујутру.

Стратегија образовања подразумева једносменски рад. Било је приче да би тада часови почињали око 9 ујутру, кад су ученици најспремнији за учење.  Уместо да се неко позабави изградњом школа и квалитетом образовног процеса, поштујући физиолошке и  психолошке потребе ученика и поштујући неке педагошке норме, олако се дају изјаве, без консултације са онима који учествују у наставном процесу.

 

Ивана Бошњак Бошњак

 

Advertisements

2 мишљења на „Од септембра у 7, 30?

  1. „Да ли су школе образовно – васпитне институције, или су то места за чување деце?“ – за чување деце, одавно, нажалост 😦
    „Шта је са децом чији родитељи раде ноћу, или чији родитељи раде од 6 ујутру?“ – а зашто раде ноћу, ко их тера? Ако нема ко да им чува децу – нека дају отказ. Школа свакако ничему другом и не служи…
    „Шта је са ђацима – путницима? Многи од њих путују и по два сата до школе, посебно ђаци у средњим школама. Они већ устају рано, да би стигли на време у школу. Треба ли ноћу да пођу у школу?“ – шта ће њима школа уопште? Ако немају школу близу куће – онда им и не треба…
    Видите ли како премијер мисли на просветне раднике – овим потезом би се смањио број ђака, а сви знамо колико је лакше радити са одељењима у којима има мање ђака 😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s